Foyer, balie en garderobe Museon

Titel: foyer, balie en garderobe Museon
Klant: Museon
Locatie: Den Haag, NL 
Jaar: 2019
Grootte: 600m2
Onderwerp: interieur algemene ruimtes Museon (hospitality)

Designwolf is gevraagd om een belangrijke rol te spelen in het vernieuwen van de customer journey van het Museon. Van aankomst en parkeren tot aan de tentoonstellingen zijn er ingrepen gedaan om het museum te vernieuwen. Eenmaal binnen door de nieuwe draaideur sta je in de foyer. Deze foyer is ontworpen als een vertrekhal op een vliegveld. Bezoekers kunnen hier wachten, iets eten of drinken en worden geleid naar de rest van het museum.

Het gebouw van het Museon is een entiteit waar je moeilijk omheen kan. Hier moet je niet proberen tegen te vechten. Het gehele gebouw is opgebouwd op een grid van 1,1m x 1,1m. Dit is gebruikt in de maatvoering van het interieur. Een belangrijke eis van het Museon was echter wel om met ingrepen een warmere sfeer te creëren. 
In de foyer zijn nieuwe meubels geplaatst die refereren aan een vliegveld. Met grote plantenbakken en hangende mosplafonds zijn groene toevoegingen gedaan. Dit samen met een groot tapijt zorgt voor een warmere en prettigere sfeer. De blauwe lichtlijn die op de eerste verdieping de tentoonstelling verbindt, begint nu al in de foyer. Bezoekers kunnen de blauwe lijn volgen en worden langs de balie en garderobe het museum in geleid. Een grafische lijn met foto’s begint in de foyer met beelden van de Aarde op glas. De foto’s hebben transparantie zodat de architectuur van de verbinding tussen Museon en het Gemeentemuseum niet wordt aangetast. De foto’s zijn bij binnenkomst van veraf, hoog boven de Aarde genomen. Als je verder loopt, wordt er steeds meer ingezoomd. Het eindigt in microscopische beelden met altijd de mens als onderwerp.
De twee oude balies, bewaking en ticketing, zijn opgegaan in een nieuwe balie meer centraal in de ruimte. De locatie is specifiek gekozen zodat rijvorming niet de logistiek van de rest van het museum zal verstoren. De balie heeft twee kassaplekken en een plek voor een bewaker. 
De garderobe is aangepakt door het hergebruik van de rekken. Het tekort aan haakjes is opgelost door op kinderhoogte een extra rij haakjes te plaatsen die de capaciteit verdubbelt. Daarbij is ook het aantal lockers meer dan verdubbeld. 
De gehele materialisering kent één ontwerptaal. Zo herkent de bezoeker de verschillende functies van het museum naast de tentoonstellingen.

www.museon.nl