Geluid

Museon

Onderdeel van Northernlight design team (www.northernlight.nl)

Titel: Geluidszaal
Klant: Museon
Locatie: Den Haag, NL
Jaar: 2011
Grootte: 100 m2
Onderwerp: The wetenschap van geluid

Beleef bekende, maar ook minder bekende geluidsverschijnselen!

Duik in de wetenschap achter geluid. Eigenlijk is er altijd wel iets van geluid te horen: een auto, de radio, een baby, een vogeltje, etc. Je staat er niet altijd bij stil maar dit geluid vertelt ons veel over de wereld om ons heen.
Aan het plafond in de zaal hangt een grote krul. Deze vorm is geïnspireerd op een (gehoor)schelp. Op de krul is een frequentieschaal prachtig geïllustreerd door Mark van Huystee. Typische geluiden zoals het getrompetter van een olifant zijn in een frequentieschaal ingedeeld en kan de bezoeker vergelijken met andere iconische geluiden. Het grootste gedeelte van de schaal kan je als mens niet horen?! Bezoekers krijgen zo wat meer grip op “frequentie” en krijgen inzicht in het bereik van het menselijk gehoor. Ook op de grond staat een krul. De illustraties maken hier een decibelschaal. 
Een centraal geplaatste ronde vitrine laat een greep uit de grote collectie van geluidsobjecten van het Museon zien. Acht exhibits leggen verschillende wetenschappelijke aspecten van geluid uit. In het vacuüm van de ruimte is er geen geluid. Hoe werkt het doppler-effect? Verder kan de bezoeker experimenteren met knopen, golven, toonhoogte, amplitude en Chladni patronen.

Illustraties door Mark van Huystee (www.huystee.com)

www.museon.nl