Iedereen gelijk

Liturgisch meubilair

Titel: Iedereen gelijk
Klant: Nederlands Hervormde kerk Dalfsen 
Locatie: Dalfsen, NL
Jaar: 2007
Grootte: ±50 m2
Onderwerp: Liturgisch meubilair kerk 

Het originele idee van de gewonnen prijsvraag voor de verbouwing van de kerk was: de herberg. De kerk moest weer een plek worden die een welkom voor iedereen is. In het concept voor het nieuwe interieur komt dit tot in de kleinste de details terug. Het linkt aan het kerstverhaal met de zoektocht van Jozef en Maria voor een slaapplaats. 
Door een glazen tochtportaal te plaatsen bij de ingang staan de deuren letterlijk altijd open. In de kerk zelf is de gehele opstelling van banken aangepast. Mensen zitten niet meer achter elkaar in rijen, maar rondom de predikant. Dit zorgt voor een warmere en intiemere sfeer. De banken zijn naar achter toe opgehoogd voor de zichtlijnen naar de predikant. 
Middenin deze arena staat het nieuwe liturgisch meubilair op een glazen verrijdbaar podium. De predikant staat in de moderne kerk niet meer hoog in zijn preekstoel, maar is meer onder de mensen tijdens de kerkdienst. Dit maakt het liturgisch meubilair en de avondmaalstafel belangrijker in de kerkdienst. 
Het meubilair gebruikt het welkom-idee visueel met een metafoor. De meubels zijn gemaakt van houten balken van allemaal verschillende lengtes. Deze verschillende lengtes staan voor alle (verschillende) mensen: allemaal welkom. Hier binnen maakt het niet uit wie je bent. Hier binnen zijn we allemaal gelijk. In deze stijl zijn naast de avondmaalstafel ook een knielbank, kandelaar, doopvont en krukken gemaakt.

Winnaar prijsvraag samen met Kijlstra en Brouwer architecten (www.kijlstraenbrouwer.nl)