De boot

Lithisch meubilair

Titel: De boot
Klant: Protestantse Gereformeerde kerk Drachten
Locatie: Drachten, NL
Jaar: 2016
Grootte: ±50 m2
Onderwerp: Liturgisch meubilair

Naast de kerk in Drachten liep vroeger een kanaal met veel transportschepen, skûtsjes. Er is een schaalmodel van zo’n schip te vinden in het interieur van de kerk. De eerste leden van deze kerkgemeenschap waren mensen die werkten op deze schepen. Het was vrij snel duidelijk dat we een boot als concept voor het nieuwe interieur moesten gebruiken. Dit heeft zich uiteindelijk uitgekristalliseerd naar een abstract skelet van een boot.

De avondmaalstafel is het centrale element van het meubilair en ook het belangrijkste. Sinds predikanten de preekstoel minder gebruiken en meer tussen de mensen staan, is de rol van deze tafel nog belangrijker geworden in de kerk van vandaag. De lessenaar is in dit meubilair niet een los meubel maar echt een vast onderdeel van de tafel geworden. Het draagt natuurlijk de bijbel en is symbolisch het roer van de boot. Om het skelet van de boot meer aandacht te geven, is het tafelblad van glas. 
Naast deze tafel is er ook een meubel in het interieur geplaatst dat de oude altaarsteen draagt. Dit meubel staat centraal in het nieuwe stiltecentrum en heeft dezelfde ontwerptaal.

In samenwerking met Kijlstra en Brouwer architecten (www.kijlstraenbrouwer.nl)