Hallo Rembrandt!

Mauritshuis

Titel: Hallo Rembrandt!
Klant: Mauritshuis, Den Haag
Locatie: Den Haag, NL
Jaar: 2019
Grootte: 175 m2
Onderwerp: tijdelijke kindertentoonstelling introductie Rembrandt (Rembrandtjaar)

Waarom wordt Rembrandt gezien als de grootste schilder van ons land? Wat maakt hem zo speciaal? In Hallo Rembrandt in het Mauritshuis gaan kinderen op zoek naar antwoorden op deze vragen. De tijdelijke tentoonstelling is de eerste tentoonstelling in het museum die zich voornamelijk richt op kinderen. De tentoonstelling is ontwikkeld voor de doelgroep van 0-6 jaar en voor 7-11 jaar. Dit heeft geresulteerd in twee tentoonstellingen in de ruimte. De gelaagdheid in de presentatie zorgt ervoor dat ook andere leeftijden bediend worden. 

In het cilindervormige deel van de zaal is een grote tafel centraal geplaatst. Bovenop de tafel kunnen bezoekers spelen met kleren, voorwerpen, kleuren en puzzelen met grondstoffen. Het is een introductie in een aantal basisprincipes van het schilderen en gaat meer om het spel dan de inhoud. Voor de ouders is de tafel wel versierd met allerlei weetjes, die weer kunnen worden uitgelegd aan de kinderen.

De rest van de zaal is een groot houten frame dat als een slang door de ruimte slingert. Het idee achter dit deel van de tentoonstelling is een opgespannen schilderij. Eigenlijk zijn het allemaal lijsten, die aan elkaar geschroefd zijn. Met dit frame als basis maken we allerlei vormen, van kast tot tafel. 
In 5 thema’s proberen we antwoord te geven op de vraag: wat maakt Rembrandt zo bijzonder? Dit zijn kleuren, techniek, compositie, mensen en waarde. Aan de wand hangt een twaalf meter lange tijdlijn, die het persoonlijke verhaal van Rembrandt vertelt in hoogte- en dieptepunten. 
De tentoonstelling eindigt met een film waarbij allerlei mensen kijken naar een schilderij van Rembrandt. Iedereen ziet er zijn eigen dingen in! 

Naast de tentoonstellingsruimte worden in het leslokaal speciale workshops gegeven die bij de tentoonstelling ontwikkeld zijn.