Jongema state

Titel: Hoekstenen
Klant: ‘t Fryske Gea
Locatie: Raerd, NL
Jaar: 2007
Grootte: ±1000 m2
Onderwerp: Herinnering Fryske Gea 

De natuurorganisatie ‘t Fryske Gea wilde zijn 75 jarig bestaan markeren met een aandenken. In het begin van de 20e eeuw kregen ze hun tweede stuk land als gift. Dit land, It Raerderbosk, was uitgekozen voor deze herinnering. Ze wilden zo iets vertellen over hun eigen, maar gelijk ook de lokale historie. Een wandeling door het park zou zo nog extra verrijkt worden met verhalen.
Vroeger heeft er in het park een stins gestaan (versterkte boerderij). We wilden bezoekers deze stins laten herbeleven. Waar vroeger de voordeur was, is nu een poort geplaatst. Binnen de poort geeft een korte tekst achtergrondinformatie. Het schip van het huis en de beide zijbeuken zijn met stalen hoeken geaccentueerd in het landschap. Er is gekozen voor cortenstaal dat roest en dan niet meer verder oxideert. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling die opgaat in het park.
In een hoek van het park aan een pad bevindt zich een kijker. Als je hier doorheen kijkt, zie je een 3D lijntekening van de stins, gemaakt op basis van oude foto’s en tekeningen. Door de kijker zie je de oude stins als een droom in de huidige tijd: augmented reality avant la lettre!