Maansteen

Museon

Titel: Maansteen
Klant: Museon
Locatie: Den Haag, NL
Jaar: 2018
Grootte: 1,2 x 0,6 x 0,6m
Onderwerp: meubel met daarop een maansteen geplaatst in de Satellieten zaal

In het Museon kun je nu de maan zien! De stad Den Haag heeft een maansteen in bruikleen van de NASA. Extra bijzonder is dat de steen aangeraakt mag worden. Er zijn wereldwijd slechts tien exemplaren waarbij dit mogelijk is.
Er is gekozen voor de satellieten-zaal als ideale plek om de steen te laten zien. In de ontwerptaal van de rest van de zaal is een nieuw meubel gemaakt. Bovenop dit meubel bevindt zich dit stukje maan. Naast de steen bevat het meubel ook een scherm met achtergrondinformatie. 

Uitdaging in het ontwerp waren de beveiligingseisen van NASA in combinatie met de gevraagde maximale toegankelijkheid.

Apollo 17 (tekst www.museon.nl)
De maansteen is in december 1972 tijdens de Apollo 17-missie meegenomen. De steen is 3,8 miljard jaar oud. De Apollo 17 landde in het Taurus-Littrow-dal op de maan aan de rand van de Zee der Sereniteit. Astronauten Harrison “Jack” Schmitt en Eugene Cernan brachten hier vandaan meer dan 740 individuele steen- en grondmonsters mee. Onze kleine Maansteen weegt 25 gram en is van een basalttype. Dit is een fijnkorrelig, donkerkleurig stollingsgesteente dat rijk is aan ijzer, magnesium en plagioklaas veldspaat – een veel voorkomend mineraal op aarde. Net als veel andere basalten op de maan bevat de steen meer titanium dan normale basalten. De steen is geplaatst in een speciale open container en mag worden aangeraakt.

www.museon.nl