Satellieten

Museon

Onderdeel van Northernlight design team (www.northernlight.nl)

Titel: Satellieten
Klant: Museon
Locatie: Den Haag, NL
Jaar: 2011
Grootte: 100 m2
Onderwerp: het belang van satellieten

In deze tentoonstelling sta je als bezoeker in een nagebootst ruimtestation tussen de aarde en de ruimte. Een groot wit spaceframe is de eyecatcher van de tentoonstelling. Dit frame is ook de virtuele barrière tussen buiten en binnen. Bezoekers kijken met verschillende interactieve exhibits naar buiten, terug naar de aarde of verder de ruimte in.
In deze stations leren bezoekers wat de belangrijkste toepassingsgebieden van satellieten zijn en wat er bij komt kijken om satellieten in de lucht te kunnen houden. Men kan verschillende onderdelen in werking stellen, net zoals bij echte satellieten en er wordt uitgelegd hoe een satelliet in elkaar zit. De expositie toont de werking van de lanceerraket Ariane en laat zien in welke banen satellieten terecht komen. 
In een hoek hangt een kast geïnspireerd op het boek “the hitchhikers guide to the galaxy’. In deze kast bevindt zich een bewegend objecttheater, dat de historische weg laat zien naar de eerste satelliet. De kast vertelt op een originele manier over de ontwikkeling van raketten, de impact van de V2 in de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, de ruimtehond Laika, de beroemde Explorer satelliet en een basketbal: de omvang van de “Sputnik”. 

www.museon.nl