Vind het uit!

Paleis Soestdijk

Titel: Vind het uit! Wereldverbeteraars van eigen bodem
Klant: Made by Holland BV
Locatie: Paleis Soestdijk, NL
Jaar: 2018
Grootte: 800 m2
Onderwerp: tijdelijke tentoonstelling in de kelders van Paleis Soestdijk over innovatie in Nederland

VIND HET UIT! Wereldverbeteraars van eigen bodem is een familietentoonstelling waar je kan ontdekken waar ons kleine land groot in is. Thema’s waar Nederland in excelleert worden op een verrassende manier en in een bijzondere omgeving belicht. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn ruimtes in de kelder van het paleis opengesteld die tot nu toe voor het publiek gesloten waren. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid.
Het idee van de tentoonstelling gebruikt de originele functie van de ruimtes waar de tentoonstelling komt te staan. Uitvindingen en innovatie kennen een proces met vele ingrediënten. Dit wordt in de oude keuken van het paleis uitgelegd. Vervolgens leren bezoerkers in de kelders leert wat er in de keuken gemaakt is: belangrijke uitvindingen uit Nederland. In de oude servies- en bestekkamer kunnen ze zelf aan de slag. De materialisatie van de tentoonstelling contrasteert met de kelders en zorgt voor een herkenbare taal. Bezoekers snappen direct wat bij de tentoonstelling hoort.

Na een tour door de belangrijkste zalen van het paleis komen bezoekers in de keuken en krijgen daar een introductie over de oude keuken van het paleis. Op een grote maquette worden plannen gepresenteerd. De borrelende pannen op het vuur bevatten schermen en gaan aan als de deksel wordt opgetild. In een drietal films maakt de bezoeker kennis met de ambassadeurs van de tentoonstelling en krijgen ze een introductie over innovatie. Dan gaan ze de kelders in. 
Op lange gedekte tafels is de geschiedenis van iconische Nederlandse uitvindingen geprint op borden. Wat in de keuken gemaakt is, wordt hier uitgeserveerd! Daarbij zijn vier kamers in de kelder ingericht met Nederlandse oplossingen voor mondiale problemen. Ze worden op de gang ingeleid met uniek beeldmateriaal uit het archief van Beeld en Geluid. Vier thema’s staan centraal: Watermanagement, Energie & Duurzaamheid, Agricultuur & Voeding en Gezondheid & Levenswetenschappen. Vooraanstaande vernieuwers door de jaren heen, zoals Boyan Slat (Ocean Cleanup), Henk Ovink (watergezant) en Wubbo Ockels (wetenschapper en astronaut) laten u ervaren wat een innovatie meer maakt dan alleen een goed idee. Elke kamer is ontworpen als ervaring. Door steeds andere fysieke ervaringen worden bezoekers verrast als ze een andere kamer binnengaan. Dit zorgt ervoor dat ze nieuwsgierig blijven. 
Aan het eind van de tentoonstelling kan men zelf aan de slag als uitvinder. De bezoekers met de beste ideeën mogen, onder begeleiding van de Nederlandse Orde van Uitvinders, hun vinding verder ontwikkelen.

Los van de tentoonstelling zijn de kelders natuurlijk een spannende plek. Dit hebben we willen uitbuiten met een speurtocht door de kamers die niet als tentoonstellingsruimte gebruikt werden. In deze donkere kamers vinden speurders namen van Nederlandse uitvinders in oplichtende verf. Deze namen bij elkaar leiden naar de juiste ontknoping van de speurtocht.