multifunctioneel
samenhangend
In het voormalige gemeentehuis van Schijndel is het RAADhuis opengegaan: een combinatie van bibliotheek, kunstmuseum, VVV en burgerzaken van de Gemeente Meierijstad. Hoe kan dat op een aantrekkelijke en samenhangende manier? De visie van het nieuwe interieur is om deze niet los van elkaar te plaatsen maar juist door elkaar heen te laten lopen. Zo versterken ze elkaar. We hebben het interieur ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gebruikers en een breed extern team.
grasduinen door
het depot
Duinzand (bureau voor museale projecten) ontwikkelde het overkoepelende concept: ‘De kunst van het…’. Denk aan de kunst van het ontroeren, fantaseren, vertellen, onderzoeken, voelen, kijken etc. Boeken, poëzie en kunst worden onder deze thema’s samengebracht. En het leuke is: je mag allemaal dingen doen die in een echt museum niet mogen. Zoals kunst aanraken of zelf werken uit het depot kiezen. Met een periscoop kun je naar bijzondere objecten onder de vloer kijken. En overal zie je wat onverwachts, zoals een schilderij aan het plafond, gedichten op de vloer of op de wc. Of pak de tablet en ga op een interactieve ontdekkingsreis naar het geheim van de kunst en geef commentaar op de getoonde werken.
warmte in materiaal
en detail
Het prachtige gebouw uit de jaren 50 gaf veel aanknopingspunten als inspiratie voor het interieur. Belangrijk waren de stroken hardsteen, die onder 45 graden gefrijnd zijn. Deze hoek hebben we laten terugkomen in het eiken meubilair. Het statige, vrij koude gemeentehuis met veel marmer transformeerde naar een gezellige huiskamer voor Schijndel. Daarom viel de keuze op eikenhout en ronde zachte vormen. Maatwerk meubels met veel detail volgen de sfeer van het gebouw, en de liefde die hierin zit geeft een rijk gevoel.
de
charme
Iedere kamer heeft een eigen en steeds verrassende uitstraling gekregen op basis van moodboards met stoffen, kleurenpalet, materialen, meubels en natuurlijk de kunst. Dit alles zonder de originele details te verliezen: oorspronkelijke verlichtingsarmaturen werden van zolder gehaald en ook het meubilair uit de raadzaal werd hergebruikt.
Er is hier zo een unieke plek ontstaan, waar de gemeentelijke kunstcollectie op een laagdrempelige manier ontsloten is, ondersteund door de collectie van de bibliotheek, en andersom.
TenBrasWestinga (architect)
Room For Food (grafiek)
Kiss the Frog (AV)
Verschuren Interieurbouw (productie interieur)
Kloosterboer (productie exhibits)
Biebsystemen (productie boekenkasten)