Nederland zoemt

Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties

Titel: Nederland Zoemt; een wilde bijen tentoonstelling
Klant: Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties (SNNC)
Locatie: 11 locaties in NL 
Jaar: 2018
Grootte: 40-200m2 (11x)
Onderwerp: tentoonstelling over wildebijen in Nederland

Voor de Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties heeft Designwolf een tentoonstelling ontworpen, die tegelijkertijd bij de 11 aangesloten musea te zien was. Het moest dus elfvoudig uitgevoerd worden. 
Het gaat erg slecht met insecten in Nederland en ook bijen hebben het zwaar. De tentoonstelling maakt bezoekers bewust van het belang van de bij. Eerst leren bezoekers meer over de wilde bij. De meeste mensen kennen alleen de klassieke honingbij die als volk met een koningin leeft. Er zijn echter meer dan 200 soorten bijen in Nederland waarvan het overgrote deel solitair leeft! Daarna zien bezoekers wat bijen doen en leren ze hoe de mens bijen kan helpen.

Het gaat dus niet goed met de bijenpopulatie. We moeten op de barricades! Dit leidde bij het ontwikkelen van de tentoonstelling al snel tot de punkstijl uit de jaren ’80. In lijn met het punkgevoel waren er ook de buttons (Weg met de tegeltuin!), die bezoekers mee mochten nemen. 
De 7 onderwerpen van de tentoonstelling hadden elk hun eigen paneel met daarop een bloem. Bezoekers liepen van bloem naar bloem, net als bijen doen in hun zoektocht naar nectar. De panelen waren simpel in elkaar te zetten door de musea zelf. 
Het kleine budget speelde een grote rol in het tentoonstelling en er is snel gekozen om de hele tentoonstelling te printen op hout. Omdat de tentoonstelling over de effecten van vervuiling ging, wilden we restafval minimaliseren. Elk paneel met ook de ondersteunende onderdelen kon precies uit 1 houten plaat gefreesd worden. Het is ook nog gelukt om een aantal simpele interactieve elementen te integreren.