Ontmoetingen in oorlogstijd

Museum Het Valkhof

Onderdeel van Concern design team (www.concern.nu)

Titel: Ontmoetingen in oorlogstijd
Klant: Museum Het Valkhof
Locatie: Nijmegen, NL
Jaar: 2014
Grootte: ±750 m2
Onderwerp: Nijmegen en de Tweede Wereldoorlog (1930-nu)

Ontmoetingen in oorlogstijd is een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Een groot doek van 4,5 meter hoog en 130 meter lang neemt de bezoeker mee in de tentoonstelling. Deze tijdlijn meandert door 5 zalen langs de muren vanaf 1930 tot nu. Hierop wordt feitelijk in een aantal lijnen de gebeurtenissen gedurende de oorlog verteld. Midden in de zalen zelf worden op een meer emotionele manier persoonlijke verhalen verteld.
Als je de tentoonstelling binnenkomt, loop je direct tegen een grote maquette van de Waalbrug aan. Rechts aan de muur begint de tijdlijn. De originele lichtblauwe kleur van de vloer is omhoog getrokken als lambriseringskleur. We varen als het ware over de Waal. Deze rivier zal altijd doorstromen…. 
Bij binnenkomst worden 10 personen geïntroduceerd, die je als bezoeker volgt door de oorlog heen. Je ziet de oorlog door hun bril met steeds een andere perspectief.
In de 5 zalen worden op een emotionelere manier verhalen verteld. Deze zijn logisch in de tijd geplaatst met de doorlopende tijdlijn als handvat. Een grote tafel heeft de vorm van Plein 1944. Dit plein is door een geallieerd bombardement in de oorlog “ontstaan”. Dit friendly-fire bombardement heeft zijn eigen film. Bezoekers kunnen door de tijdlijn lopen en zien een blok van 800 dozen. Deze dozen omkleden het filmtheater. Elke doos staat voor 1 van de gesneuvelden tijdens het bombardement. Het geeft inzicht in het overweldigende aantal mensen dat is overleden.
De tijd loopt door en verhalen over de bevrijding worden verteld tot het einde van de oorlog.
De tentoonstelling eindigt weer met een foto van de huidige Waalbrug. De cirkel is rond. Kinderen kunnen bootjes vouwen en ze in de Waal leggen. Ze worden herkend en maken een patroon met de al geplaatste bootjes.