Schep maar op!

Aletta School of Public health

Titel: Schep maar op!
Klant: Aletta School of Public health
Locatie: Forum Groningen
Jaar: 2021
Grootte: 30m2
Onderwerp: Hoe worden jouw voedingskeuzes beïnvloed?

‘Schep maar op’ laat bezoekers zien dat veel voedingskeuzes in het dagelijks leven voor je gemaakt worden, zonder dat je het doorhebt. Je voeding wordt bepaald door waar je woont, je culturele achtergrond, in welke tijd je leeft, wat er in de supermarkt te vinden is en door regels van de overheid. Deze thema’s vind je in de installatie terug. Op vijf borden zie je het menu in Noord-Nederland van de prehistorie tot de toekomst. In een FEBO-muur kan je geen snack maar meningen trekken over de suikertax. In prachtige foto’s van Gregg Segal laten kinderen van over de hele wereld zien wat ze in een week eten. 

De opdrachtgever Aletta School of Public health is een organisatie die als mediator werkt tussen alle hogescholen en universiteit in Groningen op het gebied van gezondheid. Zij vroegen Designwolf om opstellingen te ontwerpen die een breed scala aan bezoekers op een vrolijke manier introduceert met het onderwerp, zonder belerend te zijn. Het doel is om bewustzijn te creëren over het zorgsysteem: als we zo doorgaan hebben we over 20 jaar niet genoeg geld en handen aan het bed om aan de stijgende zorgvraag te voldoen.

Met het motto “voorkomen is beter dan genezen” in het achterhoofd zijn er negen onderwerpen geformuleerd, van ontspanning tot voeding en van beweging tot slaap. Na brainstormen kwamen we erachter dat dit samen een fantastische reizende tentoonstelling kon worden. De negen onderwerpen resulteren in negen installaties die samen een tentoonstelling kunnen vormen: Chronisch Gezond. Na ‘Klein Venijn’ is ‘Schep maar op’ de tweede opstelling in de reeks. 

+ Bidboek