Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland

IHLIA LGBTI heritage

Titel: Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland
Klant:IHLIA LGBTI heritage
Locatie: Reizend, NL
Jaar: 2021
Grootte: 100 m2
Onderwerp: Flexibele installatie over transgender geschiedenis

De tentoonstelling ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’ vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. Zeventig jaar geschiedenis van trans personen in Nederland komt samen in een visueel rijke expositie met levensgrote portretfoto’s, filminterviews en unieke objecten.

De tentoonstelling is opgebouwd uit herbruikbare steigerbuizen waar doeken overheen hangen. Zo wordt de historie als een lange waslijn gevormd. De verschillende doeken hangen over elkaar heen, waardoor er een gelaagdheid ontstaat, als symbool voor verhulling. In zes periodes wordt het verhaal verteld met elk een eigen ambassadeur op metershoog portret. Voor elke periode is ook een gordijnstof uitgezocht, als representant van de tijd, die steeds transparanter wordt. Ook worden de doeken korter: het beeld wordt opener.

De tentoonstelling reist langs verschillende locaties en is om die reden flexibel ontworpen. De tentoonstelling kan zich als een slang naar de ruimte vormen. Hoewel de tentoonstelling in het oog springt, kan deze zeer compact opgeborgen worden en in een kleine bus worden vervoerd. 

De expositie is inhoudelijk samengesteld door historicus Alex Bakker aan de hand van zijn boek ‘Transgender in Nederland’, in opdracht van LGBTI erfgoed-organisatie IHLIA.