Tweede Atjehstraat

Titel: Tweede Atjehstraat
Klant: Groutars & Brouwer
Locatie: Amsterdam, NL
Jaar: 2013
Grootte: 60 m2
Onderwerp: interieur en aanbouw appartement

Een huis van 60 m2 is niet erg groot voor een gezin van vier. Gelukkig bestond er de mogelijkheid om het appartement achter uit te bouwen. Op de begane grond blijft daglicht in huis een probleem, zeker met uitbouw. Daarom is er veel aandacht besteed om zoveel mogelijk licht in het huis te brengen. De uitbouw is opgebouwd uit twee volumes met verschillende hoogte. Dit hoogteverschil zorgt voor daglichttoetreding tot de oude gevel. Het lagere volume is de tweede slaapkamer. Deze is als het ware in de glazen pui gezet en de houten bekleding loopt door naar binnen. Deze connectie, de hoogte en het vele glas zorgen voor een rijk en “buiten” gevoel: een echte tuinkamer. Daarbij loopt de vloer visueel door in het terras. 
Door het lagere volume kon de keuken een hoger raam houden. Met een muurdoorbraak en een herindeling werd dit een open keuken. De keuken zelf is helemaal vernieuwd met als key-feature de dikke hardstenen blad met opstand achter. Deze opstand zorgt ervoor dat je je werkblad vrij kan houden en een led-strip in de opstand schijnt de muur aan. Overal in de keuken zijn nissen gemaakt waar in de vorige situatie deuren en ramen zaten. Een doorkijkje zorgt voor contact tussen keuken en tuinkamer.
Naast deze uitbouw zorgt een doorbraak en een herindeling voor een nieuwe open keuken. 
Een groot op maat gemaakt wit volume midden in het huis zorgt voor een afsluitbare ruimte en lost alle opslag op. Het volume heeft binnenin een kledingkast en buiten kasten en planken. Door dit volume los te houden hou je de ruimtelijke beleving van het gehele appartement. Een zwaar gordijn maakt van de plank een kledingkast en is ook gelijk de afscheiding van de slaapkamer.