Verbeelde idealen

Museum Het Schip

Titel: Verbeelde Idealen
Klant: Museum het Schip
Locatie: Amsterdam, NL
Jaar: 2016
Grootte: 300 m2
Onderwerp: Vaste opstelling van Museum Het Schip over de Amsterdamse School 

In misschien wel het bekendste gebouw van de Amsterdamse School, het Schip, is het museum over deze architectonische stroming gehuisvest. Voor dit museum is Designwolf gevraagd de eerste vaste tentoonstelling te ontwerpen. 
Deze tentoonstelling, Verbeelde Idealen, plaatst de beweging in de tijd. Bezoekers lopen langs een tijdlijn in de gang en kunnen zich in de oude klaslokalen verdiepen in de thema’s: idealisme, mensen, inspiratie, ambachten, Michel de Klerk en gesammtkunstwerk. De tentoonstelling geeft zo een overkoepelend tijdsbeeld, maar laat ook de architecten van de Amsterdamse school zien, hun inspiratie en hun idealen. Natuurlijk ontbreken de vele eindresultaten niet. 
Liefdevolle aandacht en ambachtelijke kwaliteiten zijn in alle gebouwen en producten van de Amsterdamse School terug te vinden. Elk gebouw of product heeft veel betekenisvolle details die je steeds weer opnieuw laten kijken. Dit hebben we op een eigentijdse manier ook in de tentoonstelling toegepast. Er is veel aandacht voor detail en het iconische ladderraam stond aan de basis van het tentoonstellingsconcept. Vijf fysieke lijnen komen in de gehele tentoonstelling terug en verbinden alles letterlijk aan elkaar. Ze zijn daarbij ook het flexibele display systeem, waarop alle grafische uitingen gehangen zijn.
Alle thematische ruimtes hebben hun eigen soort ervaring en interactie. Zo blijft de bezoeker verrast en nieuwsgierig. Een RFID-tour geldt als extra laag en start filmpjes in de vitrines. Zo blijf je als bezoeker stilstaan bij objecten, waar je anders misschien zo aan voorbij gelopen was.

www.museumhetschip.nl